UITDAGINGEN in de BOUW

De bouwsector staat voor enorme uitdagingen.

Enkele uitdagingen:

  • het vinden en behouden van geschikt personeel
  • bestaande woningen naar het vereiste energiepeil brengen
  • een gigantische laadpaal infrastructuur realiseren
  • de betaalbaarheid van de bouwwerken voor de klanten
  • de industrialisering (modulair, recycleerbaarheid) van de bouw.

Goed personeelsbeleid

Als kleiner bedrijf actief in de bouwsector is het belangrijk om werk te maken van een goed personeelsbeleid. Voorop staan:  het bestaand personeel binden aan het bedrijf, hen actief laten meedenken binnen het bedrijf en incentives voorzien. Als er geen HR afdeling is, moet de bedrijfsleiding deze taak op zich nemen.

Jongeren moeten aangetrokken worden om mee te willen werken aan de uitbouw van het bedrijf. Daartoe moet het bedrijf aantrekkelijk voorgesteld worden via de sociale media. Loon en bedrijfswagen zijn niet meer de belangrijkste troeven, maar zich goed voelen, uitdagingen en een loopbaan perspectief zijn minstens even belangrijk.

Samenwerking met collega’s/ concurrenten

Daarnaast is samenwerken met collega’s/concurrenten een mogelijkheid, om pieken en dalen op te vangen in het werkvolume. In de bouwsector zullen we, willen of niet, moeten gaan samenwerken met collega’s. Het vormen van bouwteams met een aantal bedrijven , kan de faalkosten terugdringen.

De faalkosten van een slechte organisatie kunnen oplopen tot 20 procent van de opdracht. Als we nog wat marge willen hebben op de uitgevoerde werken, zullen we de faalkosten naar beneden moet brengen.

Personeel opleiden in nieuwe technieken

Opleiden van personeel om hen nieuwe technieken aan te leren, zal meer dan ooit nodig zijn. Van gasketels naar warmtepompen, laadpaal infrastructuur maken zijn er voorbeelden van.

Creatief zoeken naar formules waarbij wordt ingespeeld op het renoveren van woningen aan betaalbare prijzen, om particulieren te begeleiden naar de toekomstige wettelijke verplichtingen inzake energie peil. Teams van dakdekker, isolatiebedrijf en ramen plaatser? 

SCV Limburg in jullie adviesraad

Vele uitdagingen komen op de bouwsector af. SCV kan hierbij helpen door deel uit te maken van een adviesraad, die een aantal keren per jaar samenkomt . Wij kunnen u feedback geven en meedenken om uw ideeën te realiseren om de uitdagingen aan te kunnen. Waarom beroep doen op SCV? Wij zijn gepensioneerde vrijwilligers met een ruime ervaring in het bedrijfsleven, die tijd hebben en zich echt kunnen inleven in uw bedrijf. Wij hebben geen winstbejag en werken aan een tarief dat zeer laag is (120 euro voor een halve dag met maximum drie consultants) .

De uitdagingen zijn groot en wij zijn er voor u (en niet voor ons zelf) .

Bosco Verticale in Milaan

Rik Mondelaers

rik.mondelaers@seniorconsultantsvlaanderen.be

24-11-2021

Bezoeken: 157

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *