TRANSFORMATIE en INNOVATIE in de BOUW

De betaalbaarheid van de bouw, zal ervoor zorgen dat we met zijn allen sneller, kleiner (in Nederland 114 m2 voor een woning) en fabrieksmatig (modulair) zullen moeten gaan bouwen. Nederland is ongetwijfeld een voorloper in deze evolutie, waar nu ook zeer grote bouwbedrijven inzetten op modulair bouwen en houtskeletbouw. Waar in Nederland veelal seriebouw wordt gerealiseerd, wat we in België minder evident vinden, zullen we niet ontsnappen aan deze tendens in de nabije toekomst. De reden: ons bouwsysteem wordt onbetaalbaar door hoge kwaliteits-,energie-,klimaat- eisen. Dat wordt ook nog eens gecombineerd met een hoge loon- en materiaal-kost.

We kunnen niet anders dan evolueren naar een fabrieksmatige bouw waar bijvoorbeeld ook prefab keukens en badkamers worden in voorzien. De transformatie zal enorm zijn: minder kantoorgebouwen nodig en meer starterswoningen voor eenpersoonsgezinnen. Winkelpanden en kantoren zullen nieuwe bestemmingen moeten krijgen. Mantelzorg, met meerdere generaties samen wonen, cohousing… zullen belangrijker worden.  Ook innovatie zal meer en meer intreden in de bouwsector. Een voorbeeld uit het recente verleden is zeker het platte dak. Van een gewone dakbedekking is het platte dak geëvolueerd naar vele andere functies zoals het groene dak, plaats voor zonnepanelen, zonneboilers, een groene oase en zelfs waterbeheersing en temperatuurregelaar in dicht bevolkte steden.

In elk onderdeel van de bouwsector zijn er nieuwe tendensen en is er innovatie op komst:

  • gevels die functioneren als energieproducent
  • fietspaden die gemaakt worden in plastiek
  • drones voor inspectie van gebouwen en opmetingen
  • zonnepanelen geïntegreerd in de weg en de geluidsschermen
  • Lean, Bim en digitalisering van de bouw
  • zelfherstellend beton en betonmos
  • verf die bacteriën uit de lucht haalt in het interieur
  • metselen met bakstenen zal verdwijnen, in de plaats komen de steenstrips

Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe de sector evolueert.

Bedrijven groot en klein, zullen zich moeten aanpassen en mee evolueren. Belangrijk hierbij is dat ze met een open mindset moeten nadenken en inspelen op deze uitdagingen. Informeren en mee nadenken hoe je als bedrijf mee kunt met dit alles ,wordt steeds belangrijker.

Een raad van advies met enkele personen die meedenken in uw bedrijf over de toekomst , is zeker een stap in de goede richting. Maar ook dit moet betaalbaar zijn!

Wij als SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen afdeling Limburg), staan klaar voor jullie om mee te denken.

Rik Mondelaers

15 januari 2022.

Contacteer SCV Limburg: limburg@seniorconsultantsvlaanderen.be

Rigo Breesch 0475 636459 en Jef Claes 0475 498331

Bezoeken: 83

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *