INNOVATIE en DUURZAAMHEID in de  BOUW 

Ook door kleinere Limburgse bouwbedrijven!

Voor veel bedrijven in de sector lijkt innovatie iets voor grote ondernemingen, die hiervoor de nodige expertise in huis hebben en enorm investeren om tot resultaten te komen. De praktijk wijst echter uit dat dit meestal niet het geval is. Aan de hand van een aantal voorbeelden kan dit worden verduidelijkt.

Voorbeelden van innovaties in Limburgse bedrijven

Gebruikte batterijen recycleren om een nieuw leven te beginnen als signalisatie bij wegenwerken.( Hoogmartens wegenbouw Oudsbergen)

Andere bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van robots om bakstenen te metselen.  De steenfabrikanten zijn intens actief met spraakmakende innovaties 

Een meer doorgedreven innovatie, met behulp van de Universiteit, zijn zeker de toepassingen van het verwerken van zonne-energie in de gevels van gebouwen. (Soltech Genk).

Fietspaden uit prefab beton die duurzaam,onderhoud vriendelijk en ijsvrij zijn. Met tevens de mogelijkheid om zonnepanelen erin te integreren en reflectoren. ( Ecobeton Sint-Truiden)  

Terecht mogen we stellen dat de bouwsector is geëvolueerd van low- naar een high tech sector. Voortdurend wordt er vernieuwd en geoptimaliseerd. 

Digitale transformatie in de bouw

De digitale transformatie opent tal van mogelijkheden voor de bouwsector, zoals BIM, 3D scanning, drones, robotten en augmanted reality.

BIM : Building Information Modelling : maken van digitaal bouwmodel.

https://www.gijbels.be/

3D scanning: een object of omgeving uit de echte wereld wordt geanalyseerd om driedimensionale gegevens over de vorm en mogelijk het uiterlijk te verzamelen

https://www.surfacescan.co.uk/

Drone: staat van onderhoud bepalen

https://www.bouweninstallatiehub.nl/

Duurzaamheid, circulariteit en modulariteit

Deze begrippen evolueren snel naar realiteiten op de werf.

Circulair betekent :” op weg naar afvalvrij”. 

Een voorbeeld van circulriteit door een Limburgse bouwonderneming:  Een PLATDAK bedekking die CIRCULAIR is en opnieuw kan worden gebruikt. Tot voor kort was dit ondenkbaar, maar nu realiteit. (Tectum Genk)

https://www.tectumgroup.be/diensten/platte-daken

Duurzaamheid gaat  over gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers; een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie.

Voorbeelden duurzaam bouwen en verbouwen:  gebruik van sloopmateriaal voor nieuwbouw: betongranulaat en metselwerkgranulaat van oude funderingen en muren opnieuw gebruiken; milieuvriendelijke materialen gebruiken. Zoals hout uit duurzaam beheerde bossen; energiezuinig ontwerpen.

Duurzaam bouwen gaat ook over een laag energieverbruik.  Stookolie en gas hebben we ingeruild voor warmtepompen ,warmtenetten en geothermie. De evolutie is niet meer te stuiten, alvorens waterstof in de toekomst misschien weer voor innovatie zal zorgen. 

Modulair bouwen is een bouwtechniek waarbij modules worden gekoppeld of gestapeld om een gebouw te creëren: De modules worden in een fabriek geproduceerd. De modules zijn gebruiksklaar en worden met behulp van een hijskraan geplaatst op locatie. Daarna moeten modules alleen worden geïnstalleerd en aangesloten.

De bouwsector is definitief de weg ingeslaan van innovatie en duurzaamheid

Kortom de sector mag fier zijn over de ingeslagen weg. 

Het is aan de bedrijven om mee te zijn. Stilaan is achteruitgaan. Opleiding en bijscholen is een must.Langs de kant toekijken en niet mee evolueren, zal voor veel bedrijven het einde betekenen.

SCV Limburg kan u als denktank hierbij bijstaan en helpen.

Mei 2023

Rik Mondelaers 

Weergaven: 41

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *