DUURZAME VOEDSELVOORZIENING
Een van de grote globale uitdagingen voor de mensheid is het beschikbaar zijn van een voldoende en duurzame voedselvoorziening tegen 2050. Een bedreiging wordt gevormd door de groeiende wereldbevolking maar ook door de klimaatsverandering en de druk op de nood aan landbouwgronden en dit zonder een verdere ontbossing van onze planeet. Zoals algemeen geweten is 1 van de grote oorzaken voor de klimaatverandering de Co2 uitstoot
Grote Co2 uitstoot vanwege de landbouw en met name van de veeteelt
26 % van de huidige globale GreenHouseGas emissies worden voorzaakt door voedsel productie en waarvan 1/3 veroorzaakt wordt door veeteelt (waarvan runderen de grootste bijdrage leveren). Ook het gebruik van landbouwgrond voor het telen van voedergewassen voor dieren is significant in Vlaanderen bijvoorbeeld alleen al 47 % van de beschikbare landbouwgrond.
De vleesconsumptie
Alsgevolg van het bovenstaande rijzen er natuurlijk veel vragen over ons consumptiegedrag rond vlees en worden we meer en meer geconfronteerd met aanwijzingen dat het nodig is om onze vleesconsumptie drastich te verminderen. De Vlaamse overheid streeft naar een omslag van de 60 % vleesconsumptie versus groentenconsumptie naar 40 % vlees versus 60 % groenten. Vlees consumptie volledig weg bannen is ook niet mogelijk omdat vlees eiwitten bevatten die belangrijk zijn voor de groei van onze spieren. Dierlijke eiwitten daarom vervangen door plantaardige eiwitten is niet helemaal haalbaar omdat plantaardige eiwitten vaak minder goed verteerbaar zijn en minder goed aminozuurprofiel hebben(met uitzondering de eiwitten van sojabonen)
Alternatieven voor dierlijke eiwitten
Een van de alternatieven voor dierlijke eiwitten zijn de eiwitten afkomstig van insecten. Insecten zijn een goed alternatief omwille van de uitstekende nutrionele samenstelling, heel efficient in voederconversie in vergelijkig met runderen en de kweek ervan gebeurt op een milieuvriendelijke wijze.
Productie van insecten: een duurzaam project
De productie van insecten gebeurt momenteel nog steeds op relatief kleine schaal. Toch zijn er al latente plannen om deze drastisch uit te breiden. De uitdagingen blijven en ook de oplossingen zijn er!
Bereidheid tot eten van vleesalternatieven
Onderzoek naar bereidheid van de consument om vleesvervangers te eten:
De toekomst is veelbelovend wat betreft de uitbreiding van de productie. Willen we tot een duurzame oplossing komen zal de consument op middenlange termijn (misschien zelfs korte termijn) moeten volgen in het consumeren van deze vleesalternatieven.
Mei 2023
Views: 59