WEDA-1

Betonvloeren, bekistingen op maat, herstellingswerken en
WEDA slipform paver

Van uitvinding tot bedrijf: SCV steekt stevig handje toe

Het zijn niet altijd gevestigde waarden die de hulp van Senior Consultants Vlaanderen inroepen om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Regelmatig schakelen startende ondernemingen de expertise van ervaren managers in om stevig uit de startblokken te kunnen schieten. Een mooi voorbeeld is WEDA uit Kinrooi, een bedrijf dat een machine heeft ontwikkeld om wegenwerken uit te voeren.

Als wegenwerker zat Eddy Thaens vroeger vele uren op handen en knieën in het natte beton. “Niet het leukste werk”, vertelt hij. “Uren heb ik zo gezwoegd. Al die tijd dacht ik: dat moet toch anders kunnen… En daarom ben ik zelf een machine in elkaar gaan knutselen.” Met vallen en opstaan slaagde Eddy uiteindelijk in zijn opzet om een machine te bouwen die kleine betonstroken kan storten. “Er is ook een mal in verwerkt, zodat de goten rechtstreeks vanuit de betonmixer kunnen gestort worden. Dit levert een enorme tijdswinst op en voor- komt het harde labeur dat arbeiders manueel moeten verrichten.”

Doorverwijzing

Een uitvinding met een enorm potentieel. Maar hoe pak je het aan om hier een succesvol bedrijf van te maken? Eddy wist het ook niet goed. Via UNIZO Limburg kwam hij terecht bij VLAIO Team Bedrijfstrajecten (het voormalige Innovatiecentrum). Daar werd de startende bedrijfsleider in contact gebracht met Senior Consultants Vlaanderen. Met meer dan 50 jaar management-ervaring in de industrie, was Frans Jansen, dé ideale consultant om Eddy Thaens te begeleiden.

De juiste prijs

“Samen met Rudy Volders, een collega die thuis is in financiële zaken, luisterden we eerst uitgebreid naar het verhaal van Eddy. Dat zat echt goed”, vertelt Frans. “Eddy is een harde werker en zijn machine heeft erg veel potenti- eel. Alleen wist hij totaal niet hoe hij dit zakelijk moest aanpakken. We hebben hem geholpen met zijn organisatiestructuur en met de kost- prijsberekening. Een correcte prijs vragen is immers cruciaal. Ook raadden we hem een goede boekhouder aan. En via SCV-consultant Rik Mondelaers brachten we Eddy in contact met de Confederatie Bouw, waar hij een schat aan informatie en een uitgebreid netwerk van commerciële contacten wist te verzamelen.”

Klankbord

Ook voor andere vragen fungeerde Senior Consultants Vlaanderen als klankbord voor Eddy Thaens en zijn vrouw Inge. Op die manier kreeg hun nieuwe bedrijf WEDA geleidelijk vorm. “Een knappe prestatie, die volledig op het conto van de ondernemer mag geschreven worden”, vindt Frans Jansen. “We zijn uiter- aard blij dat we als consultants een steentje hebben kunnen bijdragen, maar uiteindelijk is het toch de bedrijfsleider zelf die het moet waarmaken.”

Weergaven: 22