Diensten voor maatwerkbedrijven

Missie van een maatwerkbedrijf

Maatwerkbedrijven, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen, zijn bedrijven die mensen tewerkstellen die niet in het ‘reguliere’ arbeidscircuit terecht kunnen. Hun doel is sociaal, hun middelen zijn economisch. Maatwerkbedrijven moeten, net als reguliere bedrijven, rendabel zijn.

Ze combineren sociale doelen met economische activiteiten, wat betekent dat ze niet alleen streven naar het creëren van werkgelegenheid en het ondersteunen van kwetsbare groepen in de samenleving, maar ook naar het behalen van financiële stabiliteit en rendement.

Om rendabel te zijn, moeten maatwerkbedrijven strategieën implementeren die gericht zijn op efficiëntie, productiviteit en concurrentiekracht. Dit kan onder meer het optimaliseren van productieprocessen, het diversifiëren van diensten en producten, het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere bedrijven, en het identificeren en benutten van marktkansen omvatten. Tegelijkertijd moeten maatwerkbedrijven zich blijven inzetten voor hun sociale missie door te zorgen voor een ondersteunende werkomgeving, het aanbieden van training en ontwikkelingsmogelijkheden aan hun werknemers, en het bevorderen van inclusie en diversiteit op de werkvloer.

Senior Consultants Limburg adviseren en begeleiden maatwerkbedrijven

Als consultant kunnen we verschillende soorten diensten leveren aan maatwerkbedrijven, en waarde toevoegen:

  1. Stroomlijnen van bedrijfsorganisatie: We begeleiden bij het opstellen van een business plan, inclusief het financieel plan  en bij het bijsturen van hun organisatiestructuur
  2. Operationele optimalisatie:  We analyseren de huidige operationele processen van het maatwerkbedrijf en identificeren mogelijkheden voor verbetering van efficiëntie, productiviteit en kostenbesparing.
  3. Kwaliteitsbeheer: We helpen het maatwerkbedrijf bij het opzetten van effectieve kwaliteitscontrolesystemen om de consistentie en nauwkeurigheid van de producten te waarborgen. Dit omvat het ontwikkelen van kwaliteitsnormen, het trainen van medewerkers in kwaliteitsbewakingstechnieken en het implementeren van procesverbeteringen om defecten te verminderen.
  4. E-marketing: om hun merkbekendheid te vergroten, hun doelgroep te bereiken en hun producten of diensten te promoten kan een maatwerkbedrijf best aan e-marketing doen. Samen met het maatbedrijf formuleren we een e-marketing plan met bijzondere aandacht voor de inhoud op de website als de verbinding met sociale media activiteiten en het opzetten van e-mail marketing.
  5. Strategisch management: We helpen het maatwerkbedrijf bij het ontwikkelen van een strategisch plan dat de lange termijn doelstellingen en groeistrategieën van het bedrijf omvat. Dit omvat het uitvoeren van marktonderzoek, het identificeren van nieuwe zakelijke kansen en het opstellen van een roadmap voor succes.
  6. Duurzaamheid en sociale impact: We adviseren over hoe het maatwerkbedrijf duurzame en ethische praktijken kan integreren in zijn bedrijfsvoering, zoals het verminderen van afval, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het bevorderen van sociale inclusie en diversiteit op de werkvloer.

Jeanne.Schreurs@seniorconsultantsvlaanderen.be

Mei 2024

Weergaven: 9